...
Slik gjør du
Rens soppen grovt og fjern det meste av rusk, du kan godt bruke sopp som ikke er helt perfekt som vanlig matsopp. Det gjør heller ingenting om den er litt markspist.
Del soppen i store biter og legg den lagvis med salt i en bøtte med lokk (150 g salt per kilo sopp). Legg noe tungt på toppen som press for å få ut mest mulig væske av soppen.
La stå kjølig i cirka én uke. Kjellerkaldt holder godt.
Sil av laken gjennom et klede og mål opp mengden du sitter igjen med, det blir utgangspunktet for de neste stegene.
Mål opp ingrediensene i forhold til hvor mye sopplake du har.
Brun sukkeret forsiktig – hvor mye du bruner det avgjør om soyasausen blir mørk eller noe lysere. Tilsett sopplaken gradvis, vær forsiktig så det ikke spruter.
Tilsett ansjosfileter og laurbærblad, kok opp og la det småkoke en stund før du tilsetter rødvin. La det koke i minst en halvtime.
Avkjøl soppsoyaen, sil gjennom et klede og la den stå over natten slik at bunnfallet skiller seg ut.
Sil sausen på nytt over i en kjele uten bunnfallet. Kok opp, og hell sausen på varme, sterile flasker som forsegles godt.
Smak til sausen med nødvendige ingredienser som sukker og salt.
Avkjøl, og oppbevar kjølig. Sausen kan holde seg i flere år.
laster...
porsjoner
Ingredienser
ANNONSE
ANNONSE
Flere oppskrifter
...
...
Lest denne?
Add a Title
ANNONSØRINNHOLD
Dato
Add a Title
ANNONSØRINNHOLD
Dato
Add a Title
ANNONSØRINNHOLD
Dato
Soppsoya
Lag din egen soppsoya med enkle ingredienser som sopp, salt, sukker og rødvin. Denne hjemmelagde soyasausen byr på dype umamismaker og kan lagres i flere år. Perfekt til å løfte smaken i alt fra sauser til wokretter. Man kan gjerne bruke sopptyper som granskjellpiggsopp, furuskjeggpiggsopp, rødskrubb, sandsopp, traktkantarell, steinsopp, rødbrune pepperrisker eller annen sopp. Bland gjerne ulike typer.
Oppskriften har ikke en bestemt mengde med sopp, da det avhenger av hvor mye sopp du har tilgjengelig og hvor mye soya du skal lage.
(4.7/5)
60 minutter