
Slik lager du den perfekte bakte poteten
En rett du kan lage til alle de forskjellige sesongene av året, det blir kanskje ikke bedre. Det kan til og med gjerne konstateres at bakt potet aldri kommer til å gå av moten, og dette er en av de enkleste, men mest smakfulle rettene du kan lage. Bakt potet er en sikker vinner for både hverdag og helg.
Sist oppdatert 13. mars 2025

ANNONSE
Poteten har vært en viktig del av norsk kosthold i hundrevis av år, men få potet-retter er så allsidige og elskede, som den klassiske bakepoteten. Med sitt sprø skall og myke, luftige innside er bakepoteten et perfekt utgangspunkt for utallige smakskombinasjoner. Men hva gjør denne poteten så spesiell, og hvordan ble den en del av vår matkultur?
Poteten stammer opprinnelig fra Sør-Amerika, hvor den har vært dyrket i over 7000 år. Den kom til Europa på 1500-tallet via spanske oppdagere, men det tok tid før den fikk fotfeste i Norge. På 1700-tallet begynte nemlig poteten for alvor å spre seg til lands i Norge, blant annet takket være presten og agronomen Hans Strøm, samt landbruksforkjemperen Johan Nordal Brun. På 1800-tallet ble poteten en grunnpilar i norsk kosthold, særlig grunnet at den var næringsrik, enkel å dyrke og kunne også lagres gjennom vinteren. Poteten ble først tatt i bruk langs kysten på Sør- og Vestlandet, og med sterk vekst i korndistriktene på Østlandet. Deretter ble poteter etablert som matressurs i Trøndelag og til slutt i Nord-Norge. Det skulle vise seg på denne tiden at stor folkevekst la press på matproduksjonen, og sild og poteter ble nå den nye hverdagskosten.
Potetens ankomst til Norge
Poteten har gjennom tidene vært en viktig kilde til næring og overlevelse, spesielt i tider med matmangel. Potet er også av alle verdens rot- og knollvekster det viktigste vi har. Potetstivelse er et av de viktigste karbohydratene i dietten til mennesker rundt om i verden, og poteten er også rik på komplekse karbohydrater, som gir langvarig energi, og inneholder også fiber, C-vitamin, B-vitamin, kalium og antioksidanter. Bakepoteten, som ofte er betydelig større og stivelsesrikere enn vanlige poteter, gir en ekstra fyldig og mettende opplevelse, samtidig som den fungerer som en perfekt base for ulike smaker og tilbehør.
Hvorfor er poteten så viktig?
Forskjellige potetsorter passer også til ulike formål. Bakepoteten skiller seg ut fra andre potettyper fordi den har et ekstra tykt skall som blir sprøtt under steking, samtidig som innsiden blir luftig og myk. Den kan bakes i ovn, på grillen eller i en airfryer, og kan fylles med alt fra klassiske kombinasjoner som smør, rømme og bacon, til mer eksotiske varianter med guacamole, tacokjøtt eller gratinert ost. Her er det bare å være kreativ
Bakepoteten - en kulinarisk favoritt
-
Velg riktig potet - store, melne poteter egner seg best.
-
Vask og tørk poteten godt - skrubb den ren, men behold skallet.
-
Gni inn med olivenolje og flaksalt - gir ekstra smak og sprøtt skall.
-
Stek i ovn på 200 grader i 60-90 minutter (eller i airfryer på 200 grader i ca. 60 minutter)
-
Snitt poteten og tilsett favorittoppingen din!
Bakepoteten er en ekte matklassiker med dype røtter i norsk historie. Den er næringsrik, allsidig og enkel å tilberede, og den passer like godt til alle mulige anledninger. Enten du går for en tradisjonell topping eller eksperimenterer med nye smaker, er bakepoteten en tidløs favoritt som aldri skuffer.
Slik tilbereder du perfekt bakepotet:
Inspirasjon til bakt potet? Her er syv ulike oppskrifter:

...
...

ANNONSE