top of page
foodie-faarikaalkjoett-klassiskfaarikaal-5769.jpg

Endelig er det tid for fårikål!

Fårikål er en av Norges mest kjente og kjære retter, ofte omtalt som landets nasjonalrett. Den enkle, men smakfulle gryten med lam og kål har vært en del av norsk matkultur i generasjoner og er spesielt populær i høstmånedene når årets fårikålkjøtt kommer i butikk. Retten representerer det tradisjonelle norske kjøkkenets fokus på lokale råvarer og rene smaker, og den nytes best i godt selskap på en kjølig høstdag.

ANNONSØRINNHOLD

Gildelogo 2015.png
Lagre

Sist oppdatert 23. september 2024

image

ANNONSE

Sauehold har århundrelange tradisjoner i Norge, og dyrene er som skapt for våre forhold. De tåler det hardføre klimaet her i nord og finner mat de liker både ved kysten, i innlandet og på fjellet.

Fårikålens opprinnelse kan spores tilbake til det gamle bondesamfunnet i Norge, hvor tilgangen på råvarer var styrt av årstidene. Lammeslakt var vanlig på høsten, og det var naturlig å bruke både kjøtt og kål, som også var lett tilgjengelig på denne tiden av året. Fårikålens popularitet vokste gjennom årene, og den ble i 1972 kåret til Norges nasjonalrett etter en avstemning i NRK-programmet Nitimen.

Selv om fårikål i dag er fast inventar i mange norske hjem om høsten, har den sannsynligvis røtter i gamle europeiske tradisjoner. Kombinasjonen av kjøtt og kål er kjent fra flere land, men fårikålens unike tilberedningsmetode og smak har gjort den til en særegen norsk rett.

Historien bak fårikål

...

...

Fårikål er kjent for sin robuste og rene smak, hvor de enkle ingrediensene virkelig får skinne. Den milde kålen og den rike lammesmaken balanseres av varmen fra pepperkornene. 

For mange nordmenn er fårikål også forbundet med tradisjon og nostalgi. Retten samler familier rundt middagsbordet, og den er ofte et høydepunkt i høstens måltider. Fårikålens betydning i norsk kultur er så sterk at den har sin egen merkedag, Fårikålens dag, som feires den siste torsdagen i september hvert år, i år den 26. september.

Smak og tradisjon

Nøkkelen til den perfekte fårikålen er å bruke førsteklasses kjøtt, og det beste fårikålkjøttet kommer fra ferske, norske lam. Fårikålkjøtt fra Gilde er kjent for sin høye kvalitet, og er et resultat av at dyrene har levd et godt liv og beitet på frisk gressmark og i fjellandskap. Dette gir kjøttet en særegen og ren smak. Over 8000 Gilde-bønder jobber hver dag for å sikre deg mørt, smakfullt lammekjøtt av ypperste kvalitet som er rikt på næringsstoffer. 

Nylig fikk Gilde Fårikålkjøtt topplassering og terningkast 6 i Dagbladets fårikåltest for 2024, les testen her.

Hva er det beste fårikålkjøttet?

Det som gjør fårikål så spesiell, er enkelheten. Retten består av kun noen få ingredienser: lammekjøtt, hodekål, pepperkorn, salt, mel og vann. Tradisjonelt brukes kjøtt fra forparten av lammet, ofte med bein for å gi ekstra smak, men her kan man variere og for eksempel bruke både Gilde Fårikålkjøtt og Gilde Skivet Lammelår som gir en mer kjøttfull fårikål.

Tilberedningen er like enkel som ingrediensene. Kjøttet og kålen legges lagvis i en stor kjele, med pepperkorn, salt og mel strødd mellom lagene. Deretter tilsettes vann, og gryten settes til å småkoke i flere timer, til kjøttet er mørt og smakene har blandet seg. Resultatet er en kraftig og smakfull rett der saftene fra kjøttet og kålen kombineres og gir en utrolig god smak.

Fårikål serveres tradisjonelt med kokte poteter, som tar til seg den deilige kraften fra gryten. Retten kan gjerne lages i store mengder, da den bare blir bedre når den får stå og godgjøre seg i kjøleskapet over natten.

Ingredienser og tilberedning

foodie-faarikaalkjoett-indiskgarammasala-16-9-5804.jpg
mobileImage
image

ANNONSE

Selv om tradisjonell fårikål fortsatt er den mest populære versjonen, finnes det mange spennende måter å variere den på. Noen velger å tilsette gulrøtter eller løk for ekstra sødme, mens andre tilsetter urter som timian, persille eller rosmarin.

Noen foretrekker også å bruke andre kjøttstykker eller en blanding av lam og svin. Andre moderniserer fårikål ved å bruke trykkoker for å redusere koketiden, tilsette et glass hvitvin for ekstra smak, eller bruke airfryer som du finner oppskrift på her. 

Fårikålkjøtt egner seg også til annet bruk enn den klassiske kombinasjonen lam og kål. Man kan bruke kjøttet i mange slags gryteretter, og det tåler både milde og sterke smaker fra alle verdenshjørner. 

Variasjoner og moderne vri

...

...

Fårikål er mer enn bare en matrett, den er et symbol på norsk tradisjon og samhold. Retten representerer Norges jordnære mattradisjoner, hvor råvarene får lov til å stå i sentrum uten mye fiksfakseri. Den enkle tilberedningen gjør fårikål tilgjengelig for alle, samtidig som den rike smaken gjør den til en favoritt blant både unge og gamle.

I tillegg til sin plass på norske middagsbord, har fårikål også blitt en kulturell markør. Det er en rett som forener folk, enten det er gjennom å samles rundt et felles måltid eller ved å diskutere de beste måtene å tilberede den på.

Fårikålens plass i den norske kulturarven

bottom of page